dijous, 10 de novembre de 2011

Textos castigados. La censura literaria en el Siglo de Oro


El Congrés Internacional "Textos castigados. La censura literaria en el Siglo de Oro" (Sala de l'institut de Recerca Històrica els propers 15 i 16 de desembre), proposa una visió nova de la literatura àuria que s’acosti als textos, als autors i als gèneres des de la perspectiva de la censura eclesiàstica, que s’institueix i es generalitza al segle XVI amb la redacció de diversos índexs de llibres prohibits.

El congrés se centrarà en obres, autors i gèneres prohibits als índexs espanyols i portuguesos, sense oblidar els índexs universals romà i tridentí o aquells que afecten els territoris espanyols (com ara Amberes o el sud d’Itàlia). Es tenen en compte els clàssics prohibits (com ara fray Luis de Granada, fray Luis de León) i les ficcions suspectes (La Celestina, la ficció sentimental, part de la literatura pastoril), les traduccions incloses a l’índex (com les de Gelli, Boccaccio, etc.), els fenòmens derivats de la interiorització de la censura (ahttp://www.blogger.com/img/blank.gifutocensura, ambigüitat, dissimulació) i de la seva generalització (circulació clandestina, condició anònima, impressió pirata).

El Congrés aplegarà especialistes en Història, Teoria de la literatura i literatura del segle XVI, per tal de dur a terme l’estudi, des d’un ventall de perspectives considerablement extens, de l’actuació de la censura inquisitorial en tractats i textos literaris. El resultat del congrés es traduirà en l’elaboració d’un volum que es publicarà a la col·lecció Studia Aurea Monográfica, dirigida per Eugènia Fosalba i per la co-organitzadora del congrés, María José Vega.

Comitè organitzador
Dra. Eugenia Fosalba (ILCC, Universitat de Girona)
Dra. María José Vega (Universitat Autònoma de Barcelona)

Contacte
Institut de Llengua i Cultura Catalanes
Pl. Ferrater Mora, 1· 17071· Girona· Tel. 972 418 231
eugenia.fosalba@udg.edu
ilcc@udg.eduhttp://www.blogger.com/img/blank.gif

Col·labora:
Departament de Filologia i Comunicació (UdG)
Ministerio de Ciencia e Innovación
Fundació Privada Girona: Universitat i Futur
Generaliat de Catalunya. Departament d'Universitat i Empresa
Institut de Recerca Històrica

Programa (català)
Programa (castellano)