dijous, 24 de novembre del 2011
Exposició de llibrets d'òpera de la Barcelona del segle XVIII
La Biblioteca de Reserva presenta una petita exposició a les vitrines de la Biblioteca de Lletres. Les edicions de llibrets de Campins, Generas i Gibert. Es tracta d’una mostra de llibrets d’òpera representades a Barcelona que queda dividida en dues seccions:
La primera presenta els llibrets d’òpera oberts per la portada, la selecció de la qual ha estat a cura de Rossend Arqués, coordinador del congrés “Drammi giocosi” de Carlo Goldoni a la Península ibèrica, que se celebra a la Facultat de Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona els dies 24-26 de novembre, organitzat pel grup de recerca “Teatresit. Teatre comparat italià-europeu“.
La segona secció presenta una mostra dels diferents estils, dissenys i tècniques de cobertes de papers estampats que protegien i embellien aquests llibrets. La selecció d’aquesta segona part ha estat a cura de Maria Teresa Canals, especialista en papers pintats.
L’exposició es pot visitar a les vitrines de la Biblioteca de Lletres des del 24 de novembre fins el 2 de desembre i és també consultable la seva versió digital a la pàgina web de la Biblioteca de Reserva.
Etiquetes:
Exposicions,
Exposicions virtuals
dijous, 10 de novembre del 2011
Atles dels Blaeu a la Biblioteca de Reserva
A la Biblioteca de Reserva de la Universitat de Barcelona, a l'edifici històric, hi ha ara una exposició del 7 al 18 de novembre. A la biblioteca s'hi exhibeix una part de la col·lecció d'atles publicats per la família Blaeu a Amsterdam durant el segle XVII.
Es tracta d'una primera iniciativa fruit de la voluntat de la Biblioteca de donar a conèixer els importants fons cartogràfics antics que custodia. La recatalogació d'aquestes obres permet detallar-ne la descripció bibliogràfica, determinar-ne els antics posseïdors i comprovar la seva rellevància en el conjunt patrimonial català i estatal.
Per entendre la importància i excepcionalitat d'aquests atlas, podeu veure'n la presentació virtual, realitzada amb la col·laboració d’Agustín Hernando Rica (Departament de Geografia Física i Anàlisi Geogràfica Regional de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona). Hi trobareu dades sobre la col·lecció, la seva composició i procedència, a banda d'informació sobre els editors i imatges d'aquestes obres de cartografia.
Etiquetes:
Exposicions,
Exposicions virtuals
Textos castigados. La censura literaria en el Siglo de Oro
El Congrés Internacional "Textos castigados. La censura literaria en el Siglo de Oro" (Sala de l'institut de Recerca Històrica els propers 15 i 16 de desembre), proposa una visió nova de la literatura àuria que s’acosti als textos, als autors i als gèneres des de la perspectiva de la censura eclesiàstica, que s’institueix i es generalitza al segle XVI amb la redacció de diversos índexs de llibres prohibits.
El congrés se centrarà en obres, autors i gèneres prohibits als índexs espanyols i portuguesos, sense oblidar els índexs universals romà i tridentí o aquells que afecten els territoris espanyols (com ara Amberes o el sud d’Itàlia). Es tenen en compte els clàssics prohibits (com ara fray Luis de Granada, fray Luis de León) i les ficcions suspectes (La Celestina, la ficció sentimental, part de la literatura pastoril), les traduccions incloses a l’índex (com les de Gelli, Boccaccio, etc.), els fenòmens derivats de la interiorització de la censura (ahttp://www.blogger.com/img/blank.gifutocensura, ambigüitat, dissimulació) i de la seva generalització (circulació clandestina, condició anònima, impressió pirata).
El Congrés aplegarà especialistes en Història, Teoria de la literatura i literatura del segle XVI, per tal de dur a terme l’estudi, des d’un ventall de perspectives considerablement extens, de l’actuació de la censura inquisitorial en tractats i textos literaris. El resultat del congrés es traduirà en l’elaboració d’un volum que es publicarà a la col·lecció Studia Aurea Monográfica, dirigida per Eugènia Fosalba i per la co-organitzadora del congrés, María José Vega.
Comitè organitzador
Dra. Eugenia Fosalba (ILCC, Universitat de Girona)
Dra. María José Vega (Universitat Autònoma de Barcelona)
Contacte
Institut de Llengua i Cultura Catalanes
Pl. Ferrater Mora, 1· 17071· Girona· Tel. 972 418 231
eugenia.fosalba@udg.edu
ilcc@udg.eduhttp://www.blogger.com/img/blank.gif
Col·labora:
Departament de Filologia i Comunicació (UdG)
Ministerio de Ciencia e Innovación
Fundació Privada Girona: Universitat i Futur
Generaliat de Catalunya. Departament d'Universitat i Empresa
Institut de Recerca Històrica
Programa (català)
Programa (castellano)
Etiquetes:
Congressos
Subscriure's a:
Missatges (Atom)