dimarts, 25 de setembre del 2012

Exposició "Prestatges de paper: Els catàlegs de venda de llibres"

De l'1 al 12 d'octubre el projecte"Catalogus Librorum. Cens de catàlegs espanyols de venda de llibres (del orígens a 1840)" i el CRAI de Reserva (Universitat de Barcelona) organitzen l'exposició Prestatges de paper: Els catàlegs de venda de llibres. Exposició del fons de Reserva i Biblioteconomia del Centre de Recursos per a l'Aprenentatge i la Investigació de la Universitat de Barcelona

Els llibres exposats en les vitrines de la biblioteca de Reserva reuneixen una selecció de setze catàlegs de la col·lecció de Reserva i un catàleg de Biblioteconomia del CRAI de la Universitat de Barcelona. En els disset casos de la mostra (una part dels que es conserven) s'ofereix als visitants un recorregut des del segle XVII fins al segle XIX, mostrant a través d'aquestes rares i singulars peces l'evolució de les modalitats de venda de llibres mitjançant catàleg.

En la Biblioteca periodica anual para utilidad de los libreros y literatos s'indicava que els llibres s'anunciaven en les “gacetas, mercurios, y por carteles públicos, que se fijan en las esquinas”, però això generava una notable dispersió de la informació, i amb facilitat s'oblidaven els “títulos, los nombres de los autores o traductores, y otras circunstancias que los hacen apreciables”. Els anuncis de llibres en la premsa diària de caràcter general, els cartells impresos o manuscrits, conservats molt rarament, i els catàlegs van ser els mitjans de donar a conèixer els llibres a la venda. Aquests catàlegs van ser essencials i van precedir a la premsa periòdica de llibreria, altament especialitzada, que oferia informació detallada de les novetats, recopilada en molts casos dels propis catàlegs.

Els catàlegs de llibreters que es mostren en l'exposició van ser editats per un llibreter, una firma de llibreters o impressors (molt habitual en el cas dels llibreters de Lió o Ginebra), o bé projectes de llibreters que van voler dotar de mitjans al negoci de llibreria oferint el conjunt de la producció a la venda en un territori. Una gran part són de llibreters estrangers, amb especial pes de les firmes de Lió, encara que també hi ha catàlegs de Gènova i Bassano, a més d'alguns casos de notable interès de Barcelona. El Catálogo (1724) del llibreter Ferrer és l'únic exemplar conegut i és, almenys fins ara, el primer catàleg imprès publicat al Principat. Aquests catàlegs presenten tipologies molt diversificades, poden ser catàlegs de venda de biblioteques particulars, d’encants o subhastes, d'assortiment, o contenir l'oferta d'un fons editorial. Els reunits en l'exposició són, en la seva gran majoria, catàlegs amb els llibres a la la venda d'una determinada llibreria.

Els textos que contenien podien estar destinats a la venda als particulars que solien demanar els exemplars per carta o a altres llibreters. Una part important dels catàlegs exposats van formar part de les col·leccions bibliogràfiques dels antics convents de la ciutat de Barcelona que van ser desamortitzats al segle XIX. Després d'una complexa i llarga trajectòria els llibres dels convents van passar a la biblioteca universitària. En el seu conjunt van estar estretament lligats als interessos dels bibliotecaris, erudits i col·leccionistes, que van utilitzar aquests catàlegs com mecanisme de consulta de les novetats que podien aconseguir per a les seves biblioteques. Es el cas, per exemple, del Catalogus (1763) que porta l'anotació manuscrita: “Pertinet ad conv[en]tum S.P.N. August. Barcinon[ensi]s. 1764”. En incorporar-se a la biblioteca al següent any de la seva edició ens ofereix una imatge de la importància que tenia per a la formació i actualització de les col·leccions conventuals.

dijous, 13 de setembre del 2012

II Jornada sobre Biblioteques Patrimonials: "Documents d’ahir per a la societat de demà".

L'objectiu de la Jornada és crear un espai de trobada i debat entre professionals per tal de poder compartir experiències, problemes i solucions dins dels reptes actuals i de futur, per biblioteques i arxius amb col·leccions i fons patrimonials.

La jornada tindrà lloc el 29 de novembre de 2012, entre les 9h i les 14h, a la Sala d'Actes “Oriol Bohigas” de l'Ateneu Barcelonès, al carrer Canuda 6. 

 Per a la inscripció consulteu la web de la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès: http://biblioteca.ateneubcn.cat/web/continguts/ca/apartats/menudeines/jornades/Inscripcions/index.html

Per a més informació, consultar el programa o informació sobre seminari: http://biblioteca.ateneubcn.cat/web/continguts/ca/apartats/menudeines/jornades/Programa/index.html

Si teniu dubtes, poseu-vos en contacte amb: jornades@ateneubcn.org

dimarts, 4 de setembre del 2012

Programa de les jornades “Catàlegs de venda i publicitat del llibre al món hispànic (dels orígens al segle XX)”


Dimarts, 2 d'octubre

15,30 h.: Registre

15,45 h.: Obertura de les jornades

16-17 h.: Sessió 1: Els primers catàlegs espanyols

Víctor Infantes (Universidad Complutense de Madrid)
Los catálogos del mercader de libros Gabriel de León (y otros catálogos del siglo XVII)

Pedro Rueda Ramírez (Universitat de Barcelona)
Los catálogos de Tomás López de Haro: las redes atlánticas del negocio europeo del libro en Nueva España (1682-1683)

17-17,30 h.: Pausa

17,30-18,30 h.: Sessió 2: Llibres estrangers: la venda a través del catàleg

Maria Gioia Tavoni (CERB. Dipartimento di Filologia Classica e Italianistica)
La circolazione del libro spagnolo a Parma nei cataloghi dei Faure (1769,1794)

Nicolás Bas (Universitat de València)
Un soplo de aire fresco: libros franceses en los Catálogos del siglo
XVIII de la librería Mallén de Valencia

18,30-19 h.: Pausa

19 h.: Visita a l’exposició de catàlegs de venda de llibres a la Biblioteca de Reserva. CRAI.


Dimecres, 3 d'octubre

10-11,30 h.: Sessió 3: Publicitat i control del llibre
 
Manuel Peña Díaz (Universidad de Córdoba)
Los malditos catálogos. Libreros ante la Inquisición.

Antonio Castillo Gómez (Universidad de Alcalá de Henares)
Pendiente.

Marina Ruiz (Reserva. CRAI. Universitat de Barcelona)
El impresor Manuel Ibarra (1735-1757) y la privativa de libros de la Universidad de Cervera

11,30-12 h.: Pausa

12-13,30 h.: Sessió 4: Venda d'assortiment i fons editorials

Jesús Gascón (Universitat de Barcelona)
El catálogo de Ferrer (1724)

Concepción Rodríguez Parada (Universitat de Barcelona)
María Ángela Martí: una imprenta a la luz de la fe en la Barcelona del siglo XVIII

Albert Corbeto (Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona)
Los libreros de la Real Biblioteca: adquisición de libros y comercialización de la producción editorial de la institución en el siglo XVIII

16,30-17,30 h.: Sessió 5: Formació i dissolució de col·leccions
 
Lluís Agustí (Universitat de Barcelona)
El Catálogo (1747) de venta de la biblioteca de Miquel Gonser i Andreu (1697-1743)

Natalia Maillard Álvarez (European University Institute)
El catálogo de libros de Francisco de Rioja. Cádiz, 1769

17,30-18 h.: Pausa

18-19 h.: Sessió 6: Noves estratègies editorials 

Inés Nieto Márquez (Biblioteca del Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona)
Els catàlegs comercials i la llibreria de Manuel Saurí i Crespí (1803-1854)

Mònica Baró (Universitat de Barcelona)
Catálogos infantiles-juveniles de la editorial Juventud: textos e imágenes para la venta

19 h.: Clausura


Lloc de celebració
Aula Valverde
Facultat de Biblioteconomia i Documentació
Universitat de Barcelona
c/ Melcior de Palau, 140
08014 Barcelona

La inscripció es gratuïta i només cal enviar un correu electrònic a pedrorueda@ub.edu amb el teu nom, cognoms, DNI, correu electrònic i lloc de treball (opcional).

Per obtenir el certificat d'assistència cal assistir a un mínim de quatre sessions de les jornades.