dimarts, 29 de març del 2011
Museu de la impremta del grup Alzamora
El passat dia 25 de febrer el grup Alzamora va inaugurar un museu de la impremta. El grup Alzamora ha reunit una interessant col·lecció de maquinària (tant màquines de fusta com les de ferro del segle XIX), pedres litogràfiques, materials d'enquadernació artesanal i materials impresos. El Museu ocupa una sala de la planta d'Alzamora Packaging a Sant Joan les Fonts.
Una interessant iniciativa privada, que pot ser visitada, tant per empreses com per col·lectius d'estudiants, prèvia concertació d'una cita a través de la pàgina web.
Exposició 'El llegat de Josep Sardà i Caylà' a la Biblioteca Central de Reus
S'ha inaugurat una interessant exposició de patrimoni bibliogràfic a la Biblioteca Central de Reus Xavier Amorós. 'El llegat de Josep Sardà i Caylà' romandrà oberta fins al 30 d'abril de 2011. La mostra pretén ensenyar part del llegat que Josep Sardà (1785-1879), empresari i polític, va lliurar a la biblioteca. És una col·lecció de obres jurídiques dels segles XVI al XIX. En breu es publicarà un catàleg amb informació del personatge i la seva donació de llibres. Esperem que el web de la biblioteca, que no ofereix informació de l'esdeveniment, incorpori dades i informe d'aquestes exposicions de caràcter patrimonial.
dijous, 24 de març del 2011
Immaculada Socias Batet: La correspondencia entre Isidre Bonsoms Sicart y Archer Milton Huntington
El dimecres 23 de març a la Reial Acadèmia de Bones Lletres va ser presentat el llibre de Immaculada Socias Batet «La correspondencia entre Isidre Bonsoms Sicart y Archer Milton Huntington: el coleccionismo de libros antiguos y objetos de arte» editat per la Reial Acadèmia de Bones Lletres i l’Associació de Bibliòfils de Barcelona. Van participar en la presentació John O’Neill, curator de la Hispanic Society of America, i Francesc Fontbona, director de la Unitat Gràfica de la Biblioteca de Catalunya. El llibre conté una detallada reconstrucció de les relacions i les biografies de aquests bibliòfils, i recull gairebé cent cartes (la correspondència es va iniciar el 30 de gener de 1903 amb una carta de Bonsoms adreçada a Huntington, i es va mantenir fins 1913).
Immaculada Socias Batet. La correspondencia entre Isidre Bonsoms Sicart y Archer Milton Huntington: el coleccionismo de libros antiguos y objetos de arte. Barcelona:Reial Acadèmia de Bones Lletres; Associació de Bibliòfils de Barcelona, 2010. 307 p.
Immaculada Socias Batet. La correspondencia entre Isidre Bonsoms Sicart y Archer Milton Huntington: el coleccionismo de libros antiguos y objetos de arte. Barcelona:Reial Acadèmia de Bones Lletres; Associació de Bibliòfils de Barcelona, 2010. 307 p.
Els futurs de la lectura a Kosmopolis
En el marc de l'esdeveniment Kosmopolis («Festa de la literatura amplificada») que té lloc al CCCB de Barcelona des d'avui fins dissabte que ve (24-26 de març), cal destacar Els futurs de la lectura amb una programació d'activitats especials per a aficionats i professionals del món de la literatura, des d'editors fins a bibliotecaris. Destaquem la xerrada de Manuel Vicent titulada "El lector del futur", en la qual reflexionarà sobre l’exercici de llegir i sobre les possibles modificacions que els nous suports poden determinar en el conreu de la lectura.
També hi ha un apartat titulat Bookcamp Kosmopolis 2011, on tindran lloc diverses activitats relacionades amb llibres i biblioteques.
Web general de Kosmopolis: http://www.cccb.org/kosmopolis/ca/
dilluns, 21 de març del 2011
Conferència de Manuel Peña: "Pasado y presente de las censuras"
El proper dimarts, 5 d'abril, tindrà lloc un nou seminari d'Exemplar, Grup d'Estudis del Patrimoni Bibliogràfic i Documental. En aquesta ocasió Manuel Peña Díaz, professor d'Història Moderna de la Universidad de Córdoba, impartirà la conferència «Pasado y presente de las censuras» on parlarà sobre el passat i present de la censura en les seves diverses formes de manifestació.
La seva tasca investigadora gira al voltant de la història del llibre i la lectura, l'estudi de les pràctiques censores de la cultura escrita a l'Edat Moderna i de les pràctiques transgressores a la vida quotidiana en el mateix període.
Lloc i data: Dimarts, 5 d'abril a les 12 h. a la Sala de Juntes de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona (Melcior de Palau, 140. Barcelona). Entrada lliure.
Organitzat pel Seminari Exemplar. Grup d'Estudis del Patrimoni Bibliogràfic i Documental i per l'Observatori de Biblioteques, Llibres i Lectura. Amb el patrocini de Catalogus Librorum, cens de catàlegs espanyols de venda de llibres (dels orígens a 1840), projecte I+D+i del Ministerio de Ciencia e Innovación, i la col·laboració de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona.