dilluns, 19 de juliol del 2010

Curs de Tractament i Gestió del Patrimoni Bibliogràfic


La Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona ofereix el curs d'extensió universitària presencial titulat "Tractament i Gestió del Patrimoni Bibliogràfic". És un curs de 10 crèdits amb un dia de classe a la setmana i una oferta d'assignatures per triar. El curs comença l'1 d'octubre de 2010 i es desenvoluparà fins al 22 de juny de 2011.

Programa
1. Introducció al llatí per a l’estudi del llibre antic. 2 crèdits.
2. Història del llibre: del món artesanal al llibre industrial. 3 crèdits.
3. Anàlisi material i formal del llibre antic. 3 crèdits.
4. Descripció i accés al llibre manuscrit i imprès. 3 crèdits.
5. Digitalització del patrimoni bibliogràfic. 2 crèdits.
6. Taller d’història i tipologia de l’enquadernació. 1 crèdits.
7. Taller de divulgació del patrimoni: organització d’exposicions. 1 crèdit.
8. Taller de divulgació del patrimoni: didàctica del llibre antic. 1 crèdit.
9. Taller d’història i identificació de les tècniques gràfiques. 1 crèdit.

Trobareu més informació a http://www.ub.edu/biblio/cursos-de-formacio-continuada/curs-dextensio-universitaria-tractament-i-gestio-del-patrimoni-bibliografic.html.

diumenge, 18 de juliol del 2010

La Asociación Española de Bibliografía estrena web



La Asociación Española de Bibliografía (AEBib) va ser fundada el 1987. Segons els seus estatuts té com a finalitats «Fomentar el conocimiento y el desarrollo de la Bibliografía española mediante la realización de actividades encaminadas al estudio de la producción bibliográfica nacional, a través de los fondos de las bibliotecas del país y del extranjero.»

Actualment té la seu a Madrid, a la Biblioteca Histórica Marqués de Valdecilla de la Universidad Complutense (Noviciado, 3; 28015 Madrid).

Amb el transcurs dels anys ha celebrat unes deu jornades, on s'han presentat treballs elaborats pels seus membres. Fins ara han publicat tres reculls d'aquests treballs (el 1993, 1998 i 2004); l'últim el podem veure a la biblioteca (http://cataleg.ub.edu/record=b1719581~S1*cat).

Ara acaben de posar en circulació una pàgina web institucional: http://www.aebib.es/. De moment hi ha molt pocs continguts (els estatuts, les referències de les tres publicacions...). Però anuncien novetats per a aviat.

divendres, 9 de juliol del 2010

Del plom al dígit



Una nova exposició 'Del plom al dígit', comissariada per Fina Duran, presenta una selecció de llibres, catàlegs, revistes, cartells, fulls, etc. de les 2.600 publicacions editades pel Departament de Cultura de la Generalitat, del 1980 ençà.



Per a l'exposició s'han seleccionat prop d’un centenar de llibres significatius de la producció de 1980 a 2010. El catàleg està disponible en línia.

Palau Moja de Barcelona fins el 15 de juliol.